DE VOORSTELLING

Verhaal 

Momentum toont drie tijden: 1421, 1944 en 2071 waarin de wriemeling van de mens met wat zijn vrijheid begrensd, zij het macht, geloof of ideologie, wordt overspoeld door het water. Drie miniaturen die inzoomen op een ogenblik in de tijd: een nakende overstroming. Het bepaalt het menselijk lot. Een sociale dynamiek die gekruid wordt door passie en angst. Vrijheid is als water. Het breekt overal doorheen. De zee en de wind waren hier lang voor de mens. De mens wriemelt grenzen bij elkaar. Daarachter sluit hij zijn vrijheid op. Tot het water die grenzen overspoelt.

 

Het drieluik wordt gespeeld door een grote groep acteurs, zangers en dansers. Alsof ze elkaar in drie tijden, in gelijkaardige omstandigheden met een minimale positionele variatie, telkens weer ontmoeten. 

Vrijheid & Water 

De Hoeksche Waard was ooit een waterland, een moeras.  In de loop der tijd ingepolderd, bebouwd, bewoond, bevochten en verdronken. Het is een plek van het water. Vrijheid verbonden aan water, oftewel leven en dood.

Water verzwelgt, verdeelt en verdrijft. Het beperkt en ontneemt de vrijheid. Maar water brengt het land ook welvaart, voorspoed en levensvreugde. Vrijheid is net als water. Het geeft leven en het ontneemt leven. Een vicieuze cirkel. Alsof er niets is gebeurd. 

 

Dit circulaire synoniemenspel van vrijheid en water is een constellatie van drie momenten gegrepen uit de tijdlijn van de Hoeksche Waard. Overheersing, kwetsbaarheid van geestelijke en materiële verworvenheid, de verplichting ze te beschermen en hoe je dat doet zonder ze te verliezen is de focus. Hoe vrij is een volk en zijn land? De oplossing wordt niet aangedragen, maar Momentum zet door theatrale verbeelding aan tot denken.

Corona-proof

Aanvankelijk zou Momentum in een traditionele theateropstelling worden gespeeld. Het publiek en daartegenover de bühne. De corona-crisis zorgde voor de vraag: hoe is deze voorstelling nog mogelijk, zelfs wanneer de huidige maatregelen nog gelden?

Gebruikmakend van een spannende opstelling van de tribune, een grens doorbrekende rol van een groot koor en de toepassing van spectaculaire videotechnieken, maakt Momentum een meeslepende theaterbeleving waarbij alle huidige Coronamaatregelen in acht worden genomen.

MOMENTUM

Momentum is een project van: Stichting Dok-C en Hit Me Productions

Meer informatie over het project, deelname, sponsoring en/of partnerschap?

Neem dan contact op via info@momentumhoekschewaard.nl

Ontwerp: Koen van den Broek

Campagnebeeld: Adrian Kuipers

© 2020 alle rechten zijn voorbehouden aan Momentum