DE VOORSTELLING

2_MOMENTUM_WITH_CIRCLE_BLUE.png

Verhaal 

Vrijheid is als water. Het breekt overal doorheen. De zee en de wind waren hier lang voor de mens. De mens schraapt grenzen bij elkaar. Daarachter sluit hij zijn vrijheid op. Tot het water die grenzen overspoelt. Het ontstaan en de ontwikkeling van de Hoeksche Waard en haar inwoners is nauw verbonden met water en vrijheidsdrang. Maar ook met de realiteit van dreigend natuurgeweld.

 

Momentum vertelt in drie tijdsbeelden, de Sint Elisabethsvloed van 1421, de Inundatie van 1944 en de Grote Vloed van 2071, het wel en wee van de Hoeksche Waarders. Over hun sterke drang naar vrijheid, over mensen in onoverkomelijke situaties en over hun strijd op recht van bestaan in vrijheid. Drie miniaturen die inzoomen op een ogenblik in de tijd: een nakende overstroming, bepalend voor het menselijk lot.

 

Dit spannende drieluik over Hoeksche Waarders wordt gespeeld door Hoeksche Waardse acteurs, zangers en dansers in een fascinerend theatersetting. Een niet te missen voorstelling voor de Hoeksche Waarders van vandaag.

Vrijheid & Water 

De Hoeksche Waard was ooit een waterland, een moeras.  In de loop der tijd ingepolderd, bebouwd, bewoond, bevochten en verdronken. Het is een plek van het water. Vrijheid verbonden aan water, oftewel leven en dood.

Water verzwelgt, verdeelt en verdrijft. Het beperkt en ontneemt de vrijheid. Maar water brengt het land ook welvaart, voorspoed en levensvreugde. Vrijheid is net als water. Het geeft leven en het ontneemt leven. Een vicieuze cirkel. Alsof er niets is gebeurd. 

 

Dit circulaire synoniemenspel van vrijheid en water is een constellatie van drie momenten gegrepen uit de tijdlijn van de Hoeksche Waard. Overheersing, kwetsbaarheid van geestelijke en materiële verworvenheid, de verplichting ze te beschermen en hoe je dat doet zonder ze te verliezen is de focus. Hoe vrij is een volk en zijn land? De oplossing wordt niet aangedragen, maar Momentum zet door theatrale verbeelding aan tot denken.

Corona-proof

Aanvankelijk zou Momentum in een traditionele theateropstelling worden gespeeld. Het publiek en daartegenover de bühne. De corona-crisis zorgde voor de vraag: hoe is deze voorstelling nog mogelijk, zelfs wanneer de huidige maatregelen nog gelden?

Gebruikmakend van een spannende opstelling van de tribune, een grens doorbrekende rol van een groot koor en de toepassing van spectaculaire videotechnieken, maakt Momentum een meeslepende theaterbeleving waarbij alle huidige Coronamaatregelen in acht worden genomen.

2020-683 - Credit Adrian Kuipers kopie.j